Daar komt de Stukadoorsploeg aan

Hallo, gaat dat zo snel ?!? De bovenverdieping is al haast klaar. De stukadoors kunnen op de eerste verdieping lekker doorlopen op de steigers die Gijs de timmerman heeft gemaakt ( eigen idee en initiatief !)

JUNI 2013 (53)

 

Hier wordt de hydraulische mortel door Tonnie klaar gemaakt in een speciale krachtige mortelpomp die wij van de gespecialiseerde firma Schoonewil uit Alkmaar huren. Daar woont namelijk Michiel Gerritsen van Wandenzo ,de stukadoor die deze moeilijke klus heeft aangenomen. Hij heeft al vaker met leemstuuk mortel en hydraulische kalk mortel gewerkt, maar dit project op strobalen , houten kolommen en moeilijke hoeken is tot nu toe zijn “Meesterproef”. De hydraulische kalk mortel van Tubag is lichtgewicht , ademend en speciaal voor buitentoepassingen. Het is niet echt lekker spul, redelijk agressief en daarom zoekt Tonnie bescherming in zijn T-shirt.

JUNI 2013 (54)

 

Kijk, zo gaat dat nu. Michiel spuit alles onder met mortel en daarom zijn van te voren alle deuren en ramen met plastic afgeplakt. Ook is hier goed te zien hoe de RVS ribbenstrek vooraf is bevestigd.

En ja, dit project trekt dagelijks toeschouwers die wat willen leren, nieuwsgierig zijn of gratis “advies”willen  leveren. Meestal is dat best leuk en trek ik daar  extra tijd voor uit om wat uit te leggen. Hier toevallig mijn goede “oude ” vriend Willem van der Mee die al vier keer is komen kijken. Bedankt Willem ! Volgende keer taart of een krat pil, fles wijn meenemen graag.

JUNI 2013 (56)

 

Willem twijfelt nog of hij mee zal doen ,maar zijn Engelse maatschoenen passen niet echt bij dit karwei.

JUNI 2013 (57)

 

Hier de stukadoorsploeg aan het werk. Bennie die zich zelf als vrijwilliger heeft aangemeld , eigen initiatief en die en groot talent blijkt te hebben voor het nobele stukadoorsvak van ”  spuiten , spatelen en plakken “. De hond Gryphon wil wel, maar mag helaas niet meedoen, te harig.

JUNI 2013 (58)

 

Jaha, daar kunnen de heren trots op zijn. De buitenwanden zijn allemaal in twee dagen klaar. Nu is dit wel de eerste laag , want  er volgen nog twee lagen . Dit om totale laagdikte op te bouwen en de laatste laag als afwerking.

JUNI 2013 (59)

 

Nu zijn we toe aan de

 

Binnenwanden en dat is veel meer werk dan buiten. Hier is de speciale mortel pomp ook voor bedoeld. Leem weegt veel meer en is in principe moeilijker te verwerken dan de lichtgewicht kalkmortel. Tonnie heeft er wel zin in . Lekker in de buitenlucht, zonnetje en zonnebril. Dat is Tonnie ten voeten uit. Het prototype vrijgezel. Hij wil geen gezeur aan zij kop , geen huwelijk, geen kinderen en niet samenwonen. Hij heeft een BMW cabrio en een speedboot en het kan niet meer stuk.  Nou ja, voor zo’n mooie klus als dit maakt hij nog een uitzondering, want stukadoren kan hij als de beste . Voor dames die een stukadoorsklusje hebben , ik kan het e-mailadres van Tonnie doorsturen.

JUNI 2013 (65)

 

JUNI 2013 (64)

 

Kijk , daar wordt je als stukadoor nou bij van. Michiel heeft nog nooit in zijn leven zoveel leemstuuk opgespoten.                                    En hoe vond hij het ? Super! Mooiste klus ooit !

JUNI 2013 (67)JUNI 2013 (66)JUNI 2013 (62)JUNI 2013 (60)

 

Jazeker , “Supertonnie” kan het ook en niet zo weinig, maar hij moet toch even letten op teveel bier en bratwurst in Duitsland…Tonnie woont namelijk vlak over grens in Kleve ( Duitsland).

 

JUNI 2013 (61)

Na vier en een  dag zit de klus erop. We hebben er allemaal met ontzettend plezier aan gewerkt en de resultaten zijn fantastisch.  De Tierrafino leemstuukmortel komt heel mooi uit qua kleur, mooi okergeel dat perfect past bij de kleur van de kozijnen. De Tubag  kalkmortel van de firma Technostuc maakt ook een hele degelijke indruk en zit er stevig tegen aan ( strobalen!). Nu moet het geheel een flinke tijd drogen , ongeveer één dag per mm stuuklaag. Bedankt stukadoorsteam, Michiel , Tonnie en Bennie !