Dak – Dakdekkerswerkzaamheden

Na alle indrukwekkende foto’s over de houtskeletbouw is nu het moment aangebroken om dit moois te bedekken met een zwarte laag. Aan de buitenkant moet het bouwwerk wel beschermd worden tegen de weersinvloeden. Eerst komt op het houten dakbeschot een dampwerende  laag Thermo Ad met een aluminium ” inlage ” . Dit is is om de dakconstructie hermetisch af te schermen voor vocht en dampen van de binnenkant van de (warme) woning !  Daarna komt er een 20 cm dikke laag EPS  isolatieplaat en het geheel wordt afgewerkt met een laag Resitrix. Dit is een soort EPDM , maar dan de ” Rolls Royce ” uitvoering. Uiteindelijk komt er dan volgend jaar nog een groendak / sedum dak bovenop met allemaal verschillende sedumsoorten en kleuren. Het geheel is aangenomen als de grootste uitdaging in zijn nog jonge carrière door Sebastiaan Bakker van de eigen firma Livingroofs. Hij doet dit samen met Ad en mijzelf. De week 5 november was het weer zwaar teleurstellend nat, maar de week daarop was vooraf droog, helder en koud. Wij kopen de materialen voor het dak in bij gespecialiseerde firma’s, vaak zelfs rechtstreeks  bij de fabrikant. Maar zelfs dan nog krijg ik het gevoel dat door het vaak natte weer , de complexiteit van de het dak/woning alles veel langer duurt en veel meer kost dan voorzien is . Na veel “slapeloze nachten” ben ik nu zelf tot de conclusie gekomen dat een planning hier niet helpt. Het gebouw is te complex en innovatief , vrijwel niemand heeft dit ooit eerder gedaan. Dus van nu af aan laat ik het gebouw het tempo bepalen. Het gaat net zo lang duren voor het klaar is, totdat het beoogde kwaliteitsniveau bereikt is. Tenminste als het budget het zo lang vol houdt…

Even een beeld van de Red Ceddar dakranden van de begane grond van de voor- en achterkant van het huis.

Op zondag 11 november met de 5 familieleden en 2 buren een bezoek gebracht aan de bouwplaats. Iedereen is zwaar onder de indruk van het imposante bouwwerk en klimmen zelfs tot op het hoogste dak om het uitzicht te bewonderen.

De drie onderstaande foto’s geven een indruk van het uitzicht vanaf het balkon op de eerste verdieping. Er is ongeveer 80-100 meter vrij uitzicht  van links naar rechts over het parkje met daarin het vennetje en de oude treurwilgen.