Hoe moeten we nu verder nadat de stukadoors/ spuiters de eerste stuuklaag hebben aangebracht ? Je zou denken gewoon doorspuiten en de tweede en derde finishlaag aanbrengen, maar zo gemakkelijk gaat dat niet . Met de dikke stuuklagen die wij aanbrengen , totaal laagdikte ongeveer 4-6 cm, kun je niet zomaar doorwerken. Iedere laag moet volledig droog zijn voordat de volgende laag erover heen kan. Doe je dat niet dan gaat het geheel gegarandeerd scheuren. Het droogproces duurt één dag per mm laagdikte… Je kunt het trouwens duidelijk aan de buitenkant zien , eerst is alles nat en daarna zie je droge plekken. Maar zelfs nu na ruim twee weken is meer dan de helft van de binnenmuren nog nat. De buitenmuren zien er wel droog uit.
Gijs heeft iets vreemds ontdekt:
Er groeit iets organisch uit de leemstuuklaag..!
Ondertussen gaan de andere activiteiten zo goed als mogelijk door . Er zijn twee opties , de vloeren afmaken inclusief tegels/natuursteen in de specie gelegd of de cementendekvloer storten en glad maken en pas later de tegels/ natuursteen leggen / lijmen. We hebben gekozen voor de tweede optie omdat de risico’s met beschadiging van de tegels/ natuursteen te groot zijn.
BETON CORRIGEREN
Daarom moeten we nu wel erg goed plannen en alles voorbereiden voordat de cementendekvloer gestort wordt.Eerst moeten een paar “fouten” in de betonvloer gecorrigeerd worden en de doorvoeren voor de vloerverwarming groter gemaakt worden. Hiervoor komt wederom André Spaan van Sloop en Zo om het beton weg te zagen en te boren met speciaal gereedschap. Als iemand ooit een vakman zoekt die zeer klantvriendelijk is , zeer professioneel werk aflevert , zeer schappelijke prijzen rekent, maar vooral heel aardig en vrolijk, is denk dan aan Sloop en Zo.
Hier worden de openingen / sparingen voor de sparing voor de vloerverwarmingsslangen gezaagd en geboord.
Het trapgat was ook te klein volgens Gijs de timmerman. Gijs ziet vrijwel alles en zit me regelmatig achter achter de vodden om oplossingen te organiseren. Als de timmerman dat zegt klinkt dat relatief simpel, het is te klein zaag er maar een stuk vanaf. Maar we praten hier wel over 15 cm dikke betonvloer en het moet ook nog gerepareerd worden in twee dagen… Dat is een echte uitdaging. Toch wel fijn dat André Spaan van Sloop en Zo zo’n flexibel kan en wil reageren. Super !
Ja, het trapgat is weer groot genoeg.
Net op tijd VERWARMINGSINSTALLATIE
voor de verwarmingsmonteurs Ids en Arno die namens de toeleverancier TECE, de wand en vloerverwarming komen aanleggen. Ze komen helemaal uit Friesland , maar dat maakt ze niet uit, ze werken door het hele land.
Dit is ongeveer nodig aan specifiek gereedschap om de klus te klaren. De grote werktekening is in kleuren en geeft per ruimte het aantal groepen met verwarmingsleidingen aan .
De helft van de cv slangen gaat naar de verdeler unit in de kelder
Zo ziet een verdeler-unit met flowmeters er uit.
Hier de andere verdeler-unit met flowmeters die in de meterkast is geplaatst. Na de klus worden alle slangen en verdeler-unit met flowmeters onder waterdruk gezet om te testen of het systeem werkt en waterdicht is.
Oeps, toch nog iets vergeten. Op tekening staat hier een grote ronde tafel waarvan TECE dacht dat er kasten onder staan. Nee dus, dit is de toekomstige plaats waar heel veel uren aan tafel gezeten en gegeten gaat worden. Hier graag warme voeten, verwarmingsslangen leggen graag. Dat wordt een improvisatie act. Zelf moet ik als een speer nog naar een bedrijf in de omgeving om een koppeling te kopen. Deze messing koppeling verbindt het extra slangen circuit met de verdelerunit, maar dat betekent wel een verhoogd risico want de slang wordt doorgeknipt en verbonden door de messing koppeling. Goed documenteren waar deze koppeling ligt voor eventuele ( liever niet) acties in de toekomst. Arno legt hier even een “noodverbandje aan “.
Voor het nageslacht , hier ligt de koppeling onder de tegelvloer.
Nogmaals van de andere kant gezien.
INSTALLATIEWERK
Deze heren hebben we ook al eerder gezien. Het zijn Gholam en John , de loodgieters / installateurs. Zelfs op zaterdagochtend 8.00 uur hebben ze er echt zin in. Altijd in voor een goede grap, maar ondertussen zij ze zeer serieus om een perfect stukje maatwerk af te leveren. John houdt vooral van Alfa Romeo’s en Gholam kan erg goed Pilav-rijst klaar maken, zegt hij. Ze staan samen in de meterkast nadat ze hier koud-, warm- en grijs/ bronwater leidingen hebben aangelegd. De leidingen staan nu all strak in het gelid , klaar om als later de wanden gezet zijn de leidingen er strak tegen aan te monteren.
Ja, Ronald dat wordt binnenkort zo mooi dat je jouw ogen niet gaat geloven. “Installatiekunst” in de meterkast.
Hier John en Gholam bij een knooppunt in de waterleidingen. Op dit punt in de vloer komen de leidingen uit de kelder samen en gaan verder naar de bijkeuken, badkamer , meterkast en naar de eerste verdieping. Dit is de “technische schacht” waar afvoeren van boven naar beneden komen en waterleidingen omhoog gaan.
ELECTRISCHE INSTALLATIE
Als laatste komen de electriciëns Fons Huiberts en Sjaak om nog snel zo veel mogelijk electriciteits leidingen op de ruwe betonvloer te kunnen bevestigen voordat de vloerenleggers komen om een cementen dekvloer te komen storten. Dit is Sjaak die over alle verwarmingsleidingen en alle waterleidingen heen, nog even zijn sporen achter laat.
Dit is Fons die denkt “typisch Sjaak, staat zich weer ontzettend uit te sloven ” , maar zonder het brein van Fons wordt niets gelegd . Alle verbindingen en aansluitingen kent hij uit zijn hoofd, zonder de hulp van tekeningen… Ja, als je je hele leven in het vak zit gaan bepaalde dingen automatisch (goed).
Ook maar even vastleggen waar alles komt te liggen, misschien handig voor later . Één van de consequenties van dit aparte huis , is ook dat er niet gebruikt kan worden van zogenaamde “centraaldozen” in de plafonds. Er gaan dus ongeveer 60 leidingen naar de meterkast. Het is gewoon een reuzenspagetti van ruim één kilometer elektriciteitsbuizen.
Ja, als je zoveel buizen hebt gelegd , dan ben je natuurlijk wel trots op jezelf.
Is dat allemaal wel goed voor het millieu ? Dit is toch een Ekowoning ! Ja, dat klopt , maar er is nog geen goed alternatief voor electriciteitsbuizen en…ze zijn….
Hier staan twee 1000 liter buffervaten voor grijs/bronwater die voorlopig nog bij boer Henk staan geparkeerd. De bedoeling is dat deze later in de kelder worden geplaatst. De bedoeling is dat nadat er een bron is geboord voor het huis ( +/- 10 meter diep) er grondwater uit wordt gepompt om de buffervaten mee te vullen. Het water is al onderzocht en blijkt erg schoon te zijn op deze locatie, weinig ijzer vooral wat belangrijk is ( geen roestvorming…). Als de buffervaten gevuld zijn kan dat water worden gebruikt in het “grijs watercircuit” , dit is voor de toiletspoelingen/ tuinbesproeïng / autowassen en koeling van het huis in de zomer ( via de cv leidingen).