Ruw Hout Skeletbouw – De dakkoeppels

Tot nu toe is er maar één cirkel of toekomstige dakkoepel tegelijkertijd  getoond . Hierna komt het beeld van twee dakkoepels. Boven op de  houten rand  ( deze is 10 cm dik en 60 cm hoog van Noorse rode dennenhout) komt een polyester opstand waar de driedubbele dakkoepel op gemonteerd wordt.

Het tweede  en lagere dak is nu aan de beurt. Dit dak is veel groter dan het bovenste dak en ook veel complexer van vorm.Het zijn cilindervormen die in elkaar grijpen. Mooi ontworpen en  getekend door onze architect, Michel Post.

De Belgische houtbouwer Patrick Put denkt er ook zo over, zeer schoon. Maar wel erg complex en langdurig om te maken. Ieder Noorse Rode Den  dakplank van 13×4,5 cm wordt met Spax schroeven van 15 cm lang vastgezet en vervolgens nog met twee lange krammen/ spijkers aan iedere kant. Als je de hele dag niets anders staat te doen, wordt je daar helemaal simpel van . Om het geheel van de daken af te maken  gaat er waarschijnlijk een kleine twee maanden werk in zitten. Dat het zo lang duurt, heeft ook te maken met erg slechte herfstweer (veel regen !).

Voor diegenen die zich al die tijd hebben afgevraagd  ” hoe krijg je zo’n constructie voor de koepel op het dak ” ?                      De houten opbouw is wel even 205 cm in doorsnede en ongeveer 60 cm hoog . De houten rand is van Noorse Rode Den en 10 cm dik. Dat weegt dus ook nogal wat.  Om een tipje van de sluier op te lichten , hier onder een paar onthullende foto’s. De houten opbouw wordt met de hijskraan op zijn plaats getild. Dat is een tijdelijk platform dat precies op de goede plaats en hoogte staat. Vervolgens worden de houten spanten of dakbalken stuk voor stuk gemonteerd door Patrick en Leo.