Strobalen bouw

Na een veel te lange winter is het dan eindelijk zo ver. We zijn begonnen met strobalen bouwen. Op woensdag 27 maart is er een kennismakingsdag met het Strobouw Team in Cuijk en worden er al twee proefmuren gebouwd. Ons “sterrenteam” bestaat uit Sissy Verspeek, Toby Wisselo, Daan Molkenboer  en zijn maatje Joost Boender, Michiel Gerritsen en Ronald Salters. De meesten hebben al (enige) ervaring met strobouw en zijn zelf bereid om vanuit het hele land hier aan dit unieke project mee te willen werken. Onder redelijk moeilijke omstandigheden want het het is erg koud. Het vriest nog iedere nacht. Vanaf 2 april gaan we er voluit tegen aan. Ja, het is een erg goed team en de sfeer is super goed en gezellig.

De strobalen worden op maat gemaakt door Henk Goossens , een lokale boer die op nauwelijks één kilometer afstand zijn bedrijf heeft. In een hele grote loods worden de strobalen  extra stevig geperst en voorgesorteerd op de juiste afmetingen.

APRIL 2013 (1)

Het vervoer tussen de loods en de bouwplaats  gaat met een aanhanger die we mogen lenen van Henk.

APRIL 2013 (2)

De eerste  proefmuur wordt geplaatst volgens de Belgische bouwmethode. We maken gebruik van grenen balken van 5×17 cm die als extra versteviging om de twee lagen  horizontaal worden geplaatsts. Deze balken worden daarna met potkrikken op spanning gezet en de balken worden dan met metalen hoekprofielen vastgezet. Deze balken gebruiken we ook rondom de ramen als sub-skelet.

APRIL 2013 (3)

Om de balen precies  te laten passen moet er nogal wat druk worden uitgeoefend met een grote houten voorhamer. Vaak moeten de  strobalen  vooraf nog op maat gezaagd worden.

APRIL 2013 (5)

Daan adviseert zijn teamgenoten en Sissy kijkt nog wat bedachtzaam.

APRIL 2013 (4)

De witte broek is duidelijk , hier is een stukadoor aan het werk. Dat is Michiel die zich vast aan het inwerken is voor een lange stuc-klus.

APRIL 2013 (7)

 

Henk Goossens en Giso Jans , die de strobalen heeft geperst , komen op bezoek om te zien wat er met hun strobalen gebeurt. Ze zien het helemaal zitten en zijn erg enthousiast dat hun mooie produkt hier zo ecologisch wordt verwerkt.

APRIL 2013 (6)

Ja, schaften doet het team in de open lucht met het comfort van strobalen.

APRIL 2013 (8)

In nauwelijks één week tijd is de hele beneden verdieping bijna klaar. Super goed werk !

APRIL 2013 (10) APRIL 2013 (11)

APRIL 2013 (9)

APRIL 2013 (12)