Voorbereiden voor het stuken

Binnen wordt alles wat hout is , kolommen en balken etc. , bedekt met rietmatten. Dat is nodig om later scheuren te vermijden in de stuclaag. Hout blijft werken en wordt zo als het ware ingepakt. Eerst worden dunne strookjes hout bevestigd / getackerd en daarover heen wordt het riet bevestigd / getackerd. Als dan later de stucmortel er op wordt gespoten gaat die achter het riet zitten voor een hechte verbinding.
MEI 2013 (2)
MEI 2013 (3)
Buiten wordt ongeveer hetzelfde gedaan als op de binnenwanden, maar in plaats van rietmatten wordt roestvrij staal  of wel ribben strek gaas gebruikt . Dit wordt vervolgens met RVS schroeven en ringen vastgeschroefd. Buiten moet je nog veel meer maatregelen nemen om de weersomstandigheden de baas te kunnen zijn. Toen dit karwei binnen en buiten klaar was , wat bij elkaar minstens vier weken heeft geduurd, leek het wel of het hele huis van RVS was gemaakt.
MEI 2013 (4)

Op moeilijk bereikbare plaatsen en op het dak worden steigers gebouwd voor de stukadoors.
MEI 2013 (5)
De Wandverwarming is geplaatst door de firma TECE op de muur van de woonkamer en in de “master bedroom”.  Mensen die ervaring hebben met wandverwarming noemen het vaak ” knuffelwanden “.  Erg prettige verwarming dus.  Ook wel handig deze foto’s om later te weten waar je wel of niet kunt boren in een muur en te weten waar de electriciteitsbuizen lopen….
MEI 2013 (9) - kopie
MEI 2013 (10) - kopie
MEI 2013 (12)
MEI 2013 (11)
Daar komen ze weer de mannen van Baens. Deze keer om de voordeuren te komen plaatsen. Nog net op tijd voordat de stukadoors komen. De deur is een ontwerp van Illa, mijn echtgenote, die door de balkenplafonds in de woonkamer en slaapkamer geïnspireerd raakte. Daarom dit bijzondere ontwerp, dat daarna uitgewerkt is door mijn dochter Evelyne ( industrieel ontwerpster). Er zijn ook mensen die in dit ontwerp de zon zien. Een zonnewoning ..?
MEI 2013 (13)
MEI 2013 (15)
Hetzelfde geldt voor de mannen van Royackers betonwerken. De trap moet af voordat de stukadoors kunnen losbarsten/spuiten.
MEI 2013 (18)
MEI 2013 (23)
Als de trap klaar is komt vloerenleggers bedrijf Frans v.d. Linden die de keldervloer gaat leggen en afwerken/ vlinderen ( erg glad maken).
MEI 2013 (20)
MEI 2013 (25)
MEI 2013 (30)
MEI 2013 (33)
MEI 2013 (35)
Nu nog Zorgen voor voldoende materiaal voordat de stukadoors komen. Het komt van alle kanten. De big bags leemstuc ( 1200 kg per stuk) worden geleverd door de firma Tierrafino die een mooie oker gele kleur levert die helemaal uit Duitsland komt. Samen met de stukadoor hebben we ruim besteld om niets te kort te komen. Totaal 18 big bags, 14 stuks met strodeeltjes en 4 zonder voor de afwerking. We proberen het er zo natuurlijk mogelijk te laten uitzien en gaan proberen om zonder leemfinish de goede kleur en uitstraling te krijgen.
MEI 2013 (36)
De firma Technostuc heeft de rest van de materialen geleverd. Een paar pallets Tubag speciale lichtgewicht hydraulische kalkmortel en ook nog een kapitaal aan stucstoppers , afwerkprofielen, rietmatten en RVS ribben strek. Het meest bijzondere afwerkprofiel , een soort U-profiel van geanodiseerd aluminium , hebben we lokaal laten maken door de firma Thermo in Beugen. Helemaal op maat, binnen één dag 60 strekkende meters geleverd  en voor een wel heel bijzonder ( lage ) prijs. Met dank voor de speciale service van Tom Verbruggen en Nico.
MEI 2013 (38)

In vier en een halve dag werken hebben Michiel, Tonnie en Bennie een superklus geklaard ! Er zijn in totaal tot nu toe 6 big bags Tierrafino leemstuuk gebruikt en ongeveer de helft van onze Technostuc Tubab kalkmortel. De eerste indruk is dat de leemstuuk qua kleur precies is wat wij er van verwachten, namelijk okergeel en dat past mooi bij de kleur van de kozijnen.